Jubilejna, že 10. Poletna šola kulturnega menedžmenta PŠKM 2024

Jubilejna, že deseta PŠKM 2024 se tudi letos predstavlja s svežimi in novimi vsebinami. Povezujemo umetnost in kulturo s podjetništvom in managementom in v relativno majhni skupini do 30 udeležencev gojimo sodelovanje in celostno doživetje obravnavane vsebine. Način pridobivanja novega znanja in izkušenj je v obliki predavanj, okroglih miz, celodnevni delavnici s poudarkom na timsko delo in ekskurziji.

Časovni termin:

1.–5. julij 2024

Programska usmeritev:

PROSTORI USTVARJANJA MLADIH – Od države, podpornih mrež do lastnega intelektualnega in kreativnega potenciala

Prostori, kraji:

 • Ekonomska fakulteta, Kardeljeva ploščad 17
 • NLB, Center inovativnega podjetništva, Trg republike 2, Ljubljana
 • Narodna Galerija
 • Reka, Hrvaška, mesto svobode, neodvisnosti, kulture in raznolikosti

Partnerji:

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Svet za umetnost Univerze v Ljubljani

Partnerji in pokrovitelji s področja kulture in gospodarstva: Skupina NLB d.d., Narodna Galerija, Mesto Reka, Oddelek za vzgojo, izobraževanje, kulturo, šport in mlade

Temeljne usmeritve poletne šole 2024:

 1. Poletna šola poteka pet dni, od ponedeljka do petka, s celodnevnim programom, vključno z nekaterimi večernimi prireditvami.
 2. Struktura dejavnosti po posameznih dnevih: ponedeljek je posvečen vodilni temi in spoznavnemu večeru, torek podjetniški delavnici z izbrano temo, sreda strokovni ekskurziji, četrtek je namenjen teoretskim in praktičnim managerskim temam, v petek predstavitvi projektov in ogledu razstave ter zaključni svečanosti v Narodni galeriji.
 3. Nosilna tema PŠMK leta 2024: Prostori ustvarjanja mladih
 4. Poudarki letošnje poletne šole PŠKM 2024 so:
 • Jubilejna, 10. izvedba PŠKM
 • Ustvarjanje prostorov za kreativno dejavnost mladih v najširšem pomenu besede zadeva vse deležnike, državo, podporne mreže in lastni kreativni intelektualni kapital.
 • Kreativna kulturna dejavnost in umetnost sta del evropske trajnostne paradigme, umetnost ustvarja lepoto želenih trajnostnih rešitev.
 • Kultura ustvarja vključujoč življenjski prostor, njeni projekti ustvarjajo izkušnje, ki nas bogatijo.
 • Dizajniranje kreativnih rešitev vključuje povsem nova poslovna orodja, ki so posebna tema letošnje PŠKM (digitalizacija in umetna inteligenca).
 1. PŠKM 2024 je ena od izhodiščnih akademskih točk za utrjevanje poslovne samozavesti mladih in tistih, ki so krenili na pot ustvarjanja kulturnih projektov. Njihov poslovni zamah je na stičišču identitetnega kapitala vsakega posameznika in konkurenčnih prednosti njihovih projektov. Oboje utrjuje nekaj, kar je drugačno in različno od drugih, kar je poslovna in ustvarjalna posebnost. Umetnost ni nič drugega kot podoba te ustvarjalne različnosti, kultura je zgolj prostor, ki je namenjen eksperimentiranju in povezovanju. PŠKM 2024 pomeni povabilo k iskanju kreativnih rešitev določenih kompleksnih problemov prek umetniških praks in kulturnih podjetniških projektov (organizacij).
 2. Razmerje med predavanji, seminarji in praktičnimi delavnicami ostaja v dosedanjih okvirih, nove so teme in pristopi. Na enodnevni podjetniški delavnici bomo oblikovali kreativne projekte in rešitve, ki se nanašajo na osrednjo temo oblikovanja kreativnega prostora za določeno korporativno dejavnost velike slovenske družbe, tu in na širšem področju jugovzhodne Evrope.
 3. Načrtujemo enodnevni obisk na Reko, ki se ponaša s pestro zgodovino in raznoliko kulturo, ki se je desetletja brusila v tem upornem raznolikem mestu. Taka je tudi reška kultura. Pestra, zaznamovana z neodvisnostjo, mladostno kritičnostjo, umeščenost v industrijsko okolje, ki jo je skrbno oblikoval tudi trajnostni program Evropske prestolnice kulture 2020. Kulturna poslastica v naši bližini.

Poletna šola kulturnega menedžmenta (PŠKM) deluje v okviru Sveta za umetnost UL, namenjena je povezovanju umetnosti in kulture s podjetništvom in menedžmentom. PŠKM deluje od leta 2015, lani smo uspešno zaključili deveto Poletno šolo, v zadnjih treh letih smo navkljub posebnim okoliščinam pandemije izpeljali vse naše aktivnosti v živo, kar je edinstveno med poletnimi šolami Univerze v Ljubljani. PŠKM se je tako uveljavila in potrdila kot standardni program poletnega delovanja UL. V primerjavi z drugimi poletnimi šolami, ki jih organizirajo in izvajajo posamezne fakultete UL, velja PŠKM za univerzitetni interdisciplinarni projekt štirih članic UL EF (SEB) in treh umetniških akademij (AGRFT, ALUO, AG).

Povežite se z nami

Na vrh strani