EF SEB LU logo

FUSE Challenge 2022 – Citython urbane mobilnosti!

Dandanes se mesta in z njimi povezana infrastruktura hitro spreminjajo. Mestna središča se za promet zapirajo, predmestja in spalna naselja se širijo, na obrobju mest nastajajo t.i. »park and ride« parkirišča ter vsakodnevno se povečuje število kolesarjev

Eden izmed ključnih izzivov in hkrati priložnosti, s katerim se sooča sektor mobilnosti je hitra urbanizacija, nastala kot posledica procesov centralizacije države. Posledično moramo vse hitrejši rasti mestnemu prebivalstvu zagotoviti rešitve mobilnosti: rešitve, ki so pametne, učinkovite, finančno dostopne in prilagodljive.

Raziskave zadnjih nekaj let kažejo, da imamo v Sloveniji na področju mobilnosti in cestno-prometne infrastrukture nekaj slabosti in še veliko možnosti za izboljšav.

Med težavami urbanizacije in mobilnosti, so bile izpostavljene zlasti:

 • razpršenost in nepovezanost prevoznikov in nepovezanost različnih vrst transportne infrastrukture,
 • geografska razpršenost poseljenosti prebivalcev in posledično draga infrastruktura,
 • slabo razvit in nepovezan javni potniški promet
 • pomanjkanje strateških logističnih centrov in podobno.

Rešitve za opredeljene probleme se lahko odražajo tudi na poenotenju in harmonizaciji delovanja prometnih sistemov z uvedbo logističnih centrov kot tudi razvojem novih transportnih tehnologij ter posodobitvi obstoječih.

Za ekološko prijaznejša in varnejša mesta je potrebno torej najti nove priložnosti, ki bodo temeljije predvsem na konceptu trajnosti in krožne ekonomije.

Vabljeni, da predstavite svojo rešitev za urbano mobilnost na Citythonu!

FUSE challenge 2022 – Citython urbane mobilnosti (21.10. – 23.10.2022)

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija, ki ga koordinira Zavod za gradbeništvo Slovenije ter s podporo ekipe projekta FUSE Challenge 2022, organizira hekaton na temo urbane mobilnosti - tekmovanje ekip v hackanju rešitev na izzive mobilnosti v Mestni občini Ljubljana in Kranj.

Citython bo sestavljen iz dveh izzivov – izziva Mestne občine Ljubljana in izziva Mestne občine Kranj. Udeleženci dogodka bodo lahko sami izbrali tistega, v katerem se želijo preizkusiti in za katerega želijo razvijati najboljšo možno rešitev.

Dogodek in končne predstavitve rešitev bodo potekali v angleškem jeziku.

KDAJ: petek, 21.10.2022 od 16:00 dalje – nedelja, 23.10.2022 do 13:00

KJE: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

 • Kakšne izzive bomo reševali?

Izziv mesta Kranj se bo nanašal na temo pretoka ljudi pri premagovanju višinskih razlik, medtem ko se bo izziv mesta Ljubljane spopadal s promocijo trajnostne mobilnosti med študenti.

 • Zakaj se nam morate pridružiti?

Citython je odlična priložnost za delo na realnem izzivu na temo mobilnosti, kjer boste sodelovali na aktivni izkušnji v simulaciji procesa od ideje do rešitve. Preizkusili se boste torej v reševanju resničnih družbenih izzivov, pridobili bogate izkušnje iz prakse in se dodatno aktivirali v družbeno udejstvovanje.

Hekaton nudi možnost širšega povezovanja s partnerji projekta, udeleženci pa nedvomno pridobite ogromno podjetniškega znanja, ki ga boste lahko uporabili v praksi.

Nenazadnje, je to izjemna priložnost za mreženje z ostalimi udeleženci, ki nudi veliko priložnosti za sklepanje novih prijateljstev.

NAGRADE:

Prve tri zmagovalne ekipe, ki bodo prepričale komisijo, čakajo seveda super nagrade. Najboljša ekipa bo poleg finančne nagrade tudi odpotovala v Barcelono (Španija), na Svetovni kongres mobilnosti – ultimativni globalni dogodek o trajnostni in pamenti urbani mobilnosti.

NAGRADE za najboljše rešitve:

 • 1. mesto: 2000 EUR + potovanje v Barcelono
 • 2. mesto: 1000 EUR
 • 3. mesto: 500 EUR
 • Kdo se pa lahko prijavi?

Študenti, ki si želijo novih izkušenj! K sodelovanju vabimo študente vseh smeri – 1., 2. in 3. stopnje ter mlade strokovnjake do 30. leta, ki jih zanimajo ideje in rešitve na področju mobilnosti.

Prijave so možne na: https://www.hubum.si/dogodki/citython-urbane-mobilnosti

Rok za prijavo: torek, 18. oktober 2022

Prijavite se in pomagajte ustvariti prihodnost!

Več informacij in prijavni obrazec najdete TUKAJ

 • KDAJ:
  Petek, 21.10.2022 – Nedelja, 23.10.2022
  pričetek v petek ob 16:00; konec v nedeljo ob 13:00
 • KJE:
  Ekonomska Fakulteta Ljubljana, Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana
 • VEČ INFO: Več informacij o natečaju in sodelovanju najdete tukaj
 • PRIJAVA:
  Za prijavo klikni: TUKAJ
Na vrh strani