O piškotkih

Uporabniki spletnih strani imamo na svojih napravah shranjene piškotke z različnih spletnih strani, ki jih le-te uporabljajo za optimizacijo delovanja strani, nova zakonodaja (ZEKom-2) pa uvaja spremembo glede obveščanja oz. soglašanja uporabnikov z njihovo uporabo. Kot večina spletnih strani tudi na spletnih straneh Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani uporabljamo piškotke*, da vam zagotovimo pravilno delovanje določenih storitev in boljšo uporabniško izkušnjo naših spletnih strani.

* Izraz »piškotki« označuje piškotke in druge podobne tehnologije, zajete v Direktivi EU o zasebnosti v elektronskih komunikacijah in ZEKom-2.Kaj so piškotki?

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotki, ki jih uporablja naša spletna stran.

Kako upravljati s piškotki na osebnem računalniku?

 Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne podatkovne enote, ki jih spletne strani ob vašem obisku strani shranijo na naprave, s katerimi dostopate do interneta z namenom prepoznavanja naprav, ki jih uporabite pri dostopu. Piškotek običajno vsebuje ime strežnika, s katerega je bil poslan, čas trajanja piškotka in naključno generirano edinstveno število.

Čas hranjenja piškotkov je odvisen od tipa piškotka. »Sejni« piškotki ostanejo shranjeni do zaključka posamezne spletne seje, medtem ko »trajni« piškotki ostanejo shranjeni do izteka oz. do izbrisa.

Shranjevanje piškotkov lahko po želji kadarkoli omogočite, omejite ali onemogočite z ustreznimi nastavitvami brskalnika (več o nastavitvah brskalnikov v zadnjem sklopu).

 Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotki in podobne tehnologije pomagajo zagotavljati uporabniku prijazne spletne storitve in boljše delovanje spletnih strani. Nujno potrebni piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletnih strani in funkcij, omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev (kot npr. identifikacija uporabnika, prijava) in zaščito vašega računa.

Piškotki seje se uporabljajo za shranjevanje informacij v primerih, kot so izbira jezika, zavihek, na katerem se nahajate, velikost besedila, jezik itd. Sejni piškotek se največkrat izbriše takoj, ko zaprete brskalnik.

Piškotki za izboljšanje delovanja spletne strani so namenjeni beleženju zgodovine brskanja in uporabe spletne strani, na podlagi katere lahko izboljšamo zasnovo in uporabniško izkušnjo spletnih strani. Piškotki si zapomnijo vaše nastavitve in izkušnje, tako da vam lahko ob vašem naslednjem obisku prihranimo čas in olajšamo brskanje s prikazom vam prilagojenih vsebin (npr. nastavitev jezika), nam pa pomagajo spremljati navade uporabnikov in pripraviti vsebino, ki je tako veliko bolj ustrezna ter prilagojena vašim potrebam.

Ponudniki nekaterih storitev na naših spletnih straneh so tudi tretje osebe, kot npr. Facebook, Twitter, YouTube, Google+, Google Analytics. Vtičniki in orodja tretjih oseb lahko vsebujejo piškotke, ki omogočajo delovanje funkcionalnosti in/ali pomagajo analizirati pogostost obiskovanja določenih spletnih strani in vsebin brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev ter na tak način pomagajo razumeti uporabo oglasnih vsebin, storitev in izdelkov ter storitev družabnih omrežij. Upravljanje piškotkov tretjih oseb je izven naših pristojnosti in je urejeno z njihovimi pogoji sodelovanja. Uporabo piškotkov tretjih oseb preverite na njihovih spletnih straneh.

 Piškotki, ki jih uporablja naša spletna stran

Piškotki, ki ji uporablja naša spletna stran, so podrobneje predstavljeni v spodnji tabeli.

Nujni piškotki

Upravljavec Ime piškotka Namen uporabe Trajanje
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani ASPSESSIONIDCCASCRRR (domena www.ef.uni-lj.si) Podatki o prijavi uporabnika (piškotek seje) 1 leto
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani cb-enabled Strinjanje z uporabo piškotkov 1 leto
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani token (domena www.ef.uni-lj.si) Strinjanje z uporabo piškotkov Do konca seje

Oglaševalski piškotki

Upravljavec Ime piškotka Namen uporabe Trajanje
Facebook fbm_ (domena .ef.uni-lj.si) Omogoči Facebook funkcionalnost »Like« (Facebook LikeButton) (piškotek tretjih oseb) Do FB odjave
Facebook fbp_ (domena .ef.uni-lj.si) Namenjen prikaznovanju ustreznih oglasov (piškotek tretjih oseb) Do konca seje
Google _gcl_au (domain .ef.uni-lj.si) Namenjen prikaznovanju ustreznih oglasov (piškotek tretjih oseb) 2 meseca

Analitični piškotki

Upravljavec Ime piškotka Namen uporabe Trajanje
Facebook locale Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 1 teden
Facebook datr, reg_fb_gate, reg_fb_ref, wd Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) Do konca seje
Google NID, IDE Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 6 mesecev
Google Analytics _utma (domena .ef.uni-lj.si) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 2 leti
Google Analytics _utmb (domena .ef.uni-lj.si) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 30 minut
Google Analytics _utmc (domena .ef.uni-lj.si) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) Ob zaprtju brskalnika
Google Analytics _utmt (domena .ef.uni-lj.si) Uporablja se za regulacijo hitrosti zahtevkov (piškotek tretjih oseb) 10 minut
Google Analytics _utmz (domena .ef.uni-lj.si) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 6 mesecev
Google Analytics test_cookie (domena .doubleclick.net) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 2 leti
Google Analytics _drt_ (domena. doubleclick.net) Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 2 leti
Youtube VISITOR_INFO1_LIVE Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) 6 mesecev
Youtube YSC, use_hitbox Statistika ogledov spletne strani (piškotek tretjih oseb) Do konca seje
Zadnja posodobitev tabel: 26. 5. 2021.

 Kako upravljati s piškotki na osebnem računalniku?

Spletno stran smo opremili z obvestilom, ki uporabnika ob prihodu na spletno stran opozori, da za boljše delovanje strani uporabljamo piškotke. Uporabnik se sam odloči, ali dovoli namestitev samo nujnih piškotkov ali dovoli namestitev vseh. Z uporabo spletne strani UL EF uporabnik soglaša z uporabo piškotkov.

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (»nujni piškotki«), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (»analitični piškotki«) in piškotke za prilagoditev prikazovanja oglasov (»oglaševalski piškotki«). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Sprejmi vse«. Če boste kliknili na »Sprejmi nujne«, bodo nameščeni samo piškotki, ki so nujni za delovanje spletnega mesta. Z uporabo spletne strani UL EF kot uporabnik soglašate z uporabo piškotkov.

Ne glede na vašo odločitev lahko shranjevanje piškotkov po želji kadarkoli spremenite (omogočite, omejite ali onemogočite) z ustreznimi nastavitvami brskalnika. Za uporabo navedenih funkcionalnosti sledite navodilom spletnega brskalnika, ki ga uporabljate:

Moje nastavitve piškotkov:


Na vrh strani