Raziskovalni projekt

Članica UL

Ekonomska fakulteta

Šifra

J5-4575

Naziv projekta

Investicije kot ključ do izgradnje trajnostnega podjetja: izgradnja teoretičnega modela in multi-metodološka empirična analiza

Obdobje

1.10.2022 - 30.9.2025

Letni obseg

0,36 FTE

Vodja

Tanja Istenič


Veda

Družboslovne vede/Ekonomija

Sodelujoče RO

Institut "Jožef Stefan" 


Vsebinski opis projekta

CILJ
Projekt uporablja celovit in od spodaj navzgor pristop za izgradnjo trajnostne družbe in temelji na trditvi, da je poslovni premik k trajnosti ključen na vseh treh dimenzijah (ekonomski, družbeni, okoljski). Cilj projekta je:
1) razviti teoretični okvir za »trajnostno podjetje« in vzpostaviti niz determinant za preoblikovanje podjetij v trajnostna podjetja na vseh dimenzijah (ekonomski, družbeni, okoljski);
2) oceniti trenutno stanje v slovenskih podjetjih (in EU);
3) oceniti investicije, potrebne za doseganje trajnostnih podjetij v Sloveniji in EU;
4) oceniti vrzel med obstoječimi in potrebnimi investicijami za doseganje trajnostnega podjetja;
5) pripraviti implikacije za managerje in politiko.

VIRI PODATKOV
Projekt temelji na multi-metodološkem pristopu, kar je razvidno že iz uporabljenih virov podatkov. Zaradi kompleksnosti trajnostnih investicij v podjetja bomo poleg sekundarnih javnih virov podatkov (npr. makroekonomski in panožni podatki, SURS, Eurostat, Evropska investicijska banka, OECD, IMF), uporabili tudi bogate baze zaščitenih mikropodatkov (npr. registri na ravni podjetij in zaposlenih), druge uradne baze podatkov (npr. anketni podatki SURS-a, letni računovodski podatki SURS-a, podatki o subvencijah podjetjem) ter primarne podatke (zbiranje primarnih podatkov z anketo in poglobljenimi intervjuji).

METODOLOGIJA
Zaradi raznolikosti podatkov bodo v projektu uporabljeni tudi različni metodološki pristopi, od bibliometrične analize in klasičnega pregleda literature do ekonometrične analize, strukturnih modelov in kvalitativne analize.

REZULTATI
Raziskovalni rezultati projekta bodo:
(1) celovit teoretični koncept/model trajnostnega podjetja kot pogoj za uspešen prehod v trajnostno gospodarstvo/družbo, ki bo določal tudi želeno stanje za vsako komponento trajnosti.

(2) Identifikacija vrzeli med dejanskim in želenim stanjem v slovenskih podjetjih (podroben prikaz) in EU podjetjih.
(3) Specificiran obsežen model determinant dinamike poslovnih investicij (investicije v ekonomsko, družbeno in okoljsko dimenzijo razvoja podjetij, tj. povečevanje opredmetenih in neopredmetenih investicij za povečanje produktivnosti, izboljšanje zdravja in medgeneracijskega sodelovanja na delovnem mestu, vključevanje ranljivih skupin, energetska učinkovitost, ravnanje z odpadki itd.). 
(4) Empirična analiza dinamike investicij v vse »trajnostne komponente podjetja« v Sloveniji na agregatni ravni in panožni ravni ter v primerjavi z EU.
(5) Empirična analiza pomena determinant investicij podjetja (regulativno in makroekonomsko okolje, panožne spremenljivke in determinante investicijske aktivnosti na ravni podjetja – za opredmetene in neopredmetene investicije).
(6) Analiza vpliva COVID-19 na »trajnostno« investicijsko dejavnost podjetij, s pomočjo katere bomo preučili vpliv kratkoročnih cikov na razmerje med cilji »kratkoročnega preživetja« in dolgoročnimi trajnostnimi cilji.
(7) Predlogi za politiko in implikacije za managerje.

PRISPEVKI
(1) Prvi celovit teoretični model trajnostnega podjetja, ki predstavlja predpogoj za doseganje trajnostnega razvoja.
(2) Prvi celovit teoretični model investicijskih potreb in determinant za vse vidike trajnosti na treh ravneh (makroekonomski, na ravni panožnih determinant in determinant na ravni podjetja).
(3) Prva sistematična empirična analiza trajnostne investicijske dejavnosti v podjetjih v Sloveniji in v primerjavi z EU, ki jo bomo opravili s pomočjo združenih baz registriranih mikropodatkov ter anketnih in kvalitativnih podatkov.
(4) Analiza pomena posameznih investicijskih determinant za trajnostne investicije v Sloveniji in primerjalna analiza z EU. Posebej se bomo osredotočili tudi na analizo morebitnih ovir.
(5) Priporočila za ukrepe gospodarske politike.
(6) Priporočila za managerje.


Sestava projektne skupine

sicris.si


Faze projekta in njihova realizacija

D1: Pregled literature o vlogi makroekonomskega okolja za investicije podjetij: pregled teoretične in empirične literature

D2: Pregled literature o vlogi determinant investicij na mikroekonomski ravni oziroma ravni podjetja: pregled teoretične in empirične literature

D3: Izgradnja modela trajnostnega podjetja in potrebne investicije 

D4: Priprava prošnje za dostop do podatkov

D5: Pogodba s SURS

D6: Priprava podatkov in združitev baz podatkov Statističnega urada Republike Slovenije (zaradi varovanja osebnih podatkov ti niso javni)

D7: Poročilo o dinamiki in vlogi investicijskih determinant makroekonomske ravni in ravni panoge - primerjalna EU analiza s podrobnim pregledom Slovenije

D8: Poročilo o rezultatih analize mikro podatkov na ravni podjetja ter analize strukture in determinant investicij na ravni podjetja

D9: Poročilo o rezultatih raziskave na ravni podjetja o vlogi makroekonomskih, panožnih determinant in determinant investicij na ravni podjetja 

D10: Integrirano poročilo o ugotovitvah analize makroekonomskih, panožnih determinant in determinant investicij na ravni podjetij

D11: Integriran set priporočil za politiko

D12: Spodbujanje investicij na ravni podjetja: implikacije za managerje

D13-D14: Glasila o projektnih aktivnostih, namenjena obveščanju ustreznih deležnikov o pomenu investicij

D15-D16: Webinar za podjetja, s predstavijo rezultatov managerjem

D17-D19: Webinar za oblikovalce politik

D20: Zaključna okrogla miza s predstavitvijo rezultatov za managerje in oblikovalce politik


Bibliografske reference

sicris.si



Dodatne informacije

Na vrh strani