Raziskovalni projekt je (so)financiran s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije

Raziskovalni projekt

Članica UL

Ekonomska fakulteta

Šifra

J7-50185

Naziv projekta

Transparentnost in digitalizacija v oskrbovalnih verigah

Obdobje

1.10.2023 - 30.9.2026

Letni obseg

0,67 FTE

Vodja

dr. Peter Trkman


Veda

Družboslovne vede/Poslovne vede

Sodelujoče RO

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za upravo


Vsebinski opis projekta

Pomen managementa oskrbovalne verige (angl. SCM) se je zaradi potrebe po nadzoru celotne oskrbovalne verige povečal. To je tudi posledica vse večjega vpliva digitalizacije, zahteve po celoviti preglednosti (angl. end-to-end visibility) in nedavnih izzivov, kot je pandemija covida-19, kriza v Ukrajini, in vidiki povezani s selitvijo proizvodnje nazaj v domačo državo. Poleg tega je napredek na področju tehnologije, kot so omrežja 5G, decentraliziranih rešitev veriženja blokov, internet stvari (IoT) in analitike velike količine podatkov, omogočil preglednost oskrbovalne verige na več ravneh. 

Podjetja imajo možnost, da deležnikom prostovoljno razkrijejo informacije v zvezi s svojimi oskrbovalnimi verigami, procesi, dobavitelji, materiali in finančnimi podatki, vendar še vedno več vprašanj ostaja nerešenih. Eno takšnih je zasnova oskrbovalne verige in organizacij, ki je ključnega pomena za doseganje transparentnosti celotne verige, saj lahko omogoča ali omeji prostovoljno razkrivanje informacij. Zatorej je potrebno dodatno raziskati vlogo in razmerje med transparentnostjo oblikovanja organizacije in oskrbovalne verige za ustrezen, celovit in izboljšan pristop k digitalizaciji.

Cilj projekta je tako preseči prevladujoče koncepte proučevanja digitalizacije, kjer je pogosto poudarek na izvajanju novih tehnologij in integraciji procesov. Potreben bo interdisciplinarni pristop na področju družboslovja, vključujoč domene strateškega odločanja.


Sestava projektne skupine

SICRIS


Faze projekta in njihova realizacija

Faze projekta sestavljajo štirje delovni paketi. Glede na interdisciplinarno naravo tega projekta bo potreben celovit pristop z uporabo različnih metodologij.

Delovni paket 1 (DP1) se osredotoča na jasno identifikacijo in opredelitev obsega transparentnosti oskrbovalne verige, ki je bila že preučevana v povezavi s tehnologijo, deležniki in trajnostjo. Naš pristop tako vključuje pregled samega koncepta, kjer bomo jasno opredelili dejavnike, predpogoje in rezultate. Pripravili bomo tudi praktičen in teoretičen pregled, ki bo podprl globlje razumevanje transparentnosti na organizacijski ravni za organizacije znotraj oskrbovalnih verig.

Delovni paket 2 (DP2) zasleduje cilj multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, kako lahko digitalizacija učinkovito prispeva k trajnostnemu doseganju transparentnosti v oskrbovalnih verigah. Trenutna literatura obširno obravnava prakse oblikovanja na primer organizacijske strukture, preoblikovanja poslovnih enot ter oblikovanje timov in delovnih mest. Tu je še vedno opazna vrzel pri razumevanju (1) soodvisnosti med različnimi ravnmi ter (2) njihovi implementaciji in rezultati pri digitalnem delu in oskrbovalnih verigah. Poudariti bi morali raziskovanje vidikov digitalizacije in organizacijske strukture ter rezultatov v smislu povečanja transparentnosti.

Delovni paket 3 (DP3) zajema raziskovanje vpliva naraščajoče digitalizacije transparentnosti oskrbovalnih verig na občutke zaposlenih, zlasti kadar se širi preko organizacijskih meja. Sprejemanje digitalizacije je odvisno od različnih dejavnikov, vključno z vlogo zaposlenih v organizaciji, dejavnikov kateri določajo njihovo vedenje in strateških posledic sprejetja novih digitalnih tehnologij. Cilj tega delovnega paketa je usklajen z načeli Industrije 5.0, ki vključuje elemente socialnega vidika in na človeka osredotočenega pristopa k tehnološkemu napredku.

Delovni paket 4 (DP4) se usmerja v predstavitev poslovnega modela, ki znotraj procesa ponovne selitve proizvodnje v domačo državo (angl. reshoring) podpira trajnostni vidik. Poudarek je na obravnavi predlogov za udeležence oskrbovalne verige v času vračanja procesov v domačo državo (angl. onshoring), kjer bomo uporabili poslovni model kot analizno enoto za oblikovanje zasnove večdimenzionalnega koncepta (modela). Slednje bo predstavljalo osnovo za uporabo modelov znotraj izbranega podjetja, kjer bomo lahko temeljito proučili proces vračanja proizvodnih – in drugih – procesov.


Bibliografske reference

Budler, M., Quiroga, B. F., & Trkman, P. (2024). A review of supply chain transparency research: Antecedents, technologies, types, and outcomes. Journal of Business Logistics, 45(1).



Dodatne informacije

Na vrh strani