Raziskovalni projekt je (so)financiran s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Raziskovalni projekt

Članica UL

Ekonomska fakulteta

Šifra

V5-2253

Naziv projekta

Reorganizacija sistema socialnih transferjev

Obdobje

1.10.2022 - 30.9.2023

Vodja

Simon Colnar


Veda

Družboslovne vede/Ekonomija

Sodelujoče RO

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani


Vsebinski opis projekta

Problem:

Republika Slovenija si mora kot moderna evropska socialna država prizadevati za zmanjševanje oziroma odpravo revščine, kar bi morala biti ena izmed strateških prioritetnih nalog države. Država mora s svojim delovanjem oziroma vodenjem vseh politik na različnih področjih prebivalcem zagotavljati okolje, ki omogoča dostojno preživetje. Čeprav je področje revščine in socialne izključenosti opredeljeno v več dokumentih načrtovanja in eden izmed temeljnih ciljev politike socialnega varstva, v praksi prihaja do težav pri spremljanju in analiziranju vplivov posameznih pravic, ki izhajajo iz sredstev Ministrstva za delo, družino, enake možnosti in socialne zadeve, predvsem v kontekstu njihovega vpliva na zmanjševanje revščine. 

Potreben je temeljit pregled področja sredstev, ki jih Republika Slovenija namenja za zmanjševaje revščine, saj bo le tako omogočeno celovito načrtovanje, izvajanje in koordiniranje ukrepov vseh deležnikov. Iz tega izhaja, da je potrebno oblikovanje primernega in celostnega sistema kazalnikov na področju zmanjševanje revščine oziroma stopnje tveganje revščine. Določanje ciljne vrednosti omenjenih kazalnikov pa mora temeljiti na zadnje razpoložljivih podatkih, dolgoročnih trendih, projekcijah in mednarodnih primerjavah. Upoštevati pa je potrebno tudi specifične ekonomske, socialne in kulturne značilnosti ter posebno pozornost nameniti marginaliziranim in ranljivim posameznikom in skupinam, ki so navadno izključeni iz tovrstnih statistik. 

 

Cilji:

1. Zmanjševanje revščine in tveganje revščine

2. Določitev odgovornih oseb za posamezne ukrepe

3. Sistem javnih sredstev

4. Deležniki  v socialnem sistemu

5. Merljivi kazalniki

6. Diseminacija ugotovitev

 

Metodologija:

•Identifikacija in uporaba sekundarnih podatkov,

•Lastno zbiranje empiričnih podatkov s pomočjo fokusnih skupin in poglobljenih intervjujev,

•Analiza podatkov s pomočjo ustreznih kvantitativnih in kvalitativnih metod.

 

Rezultati projekta so naslednji:

1. Zmanjševanje revščine:

• Identifikacija in analiza pravic, ki se izplačujejo iz sredstev sektorja država in humanitarnih organizacij oziroma nevladnih organizacij v javnem interesu ter analiza sistema dodeljevanja socialnih transferjev v Republiki Sloveniji.

• Priprava predloga ciljev in ukrepov za zmanjševanje revščine in tveganje revščine za sledenje načela socialne države, da z aktivnimi ukrepi država vsakomur zagotovi možnost za dostojno življenje, opolnomočenje in spodbud za delo.

2. Določitev odgovornih oseb za posamezne ukrepe:

• Priprava ciljev in ukrepov za zmanjšanje revščine, tveganje revščine in opolnomočenje, nosilcev ukrepov, potrebnih finančnih sredstev, identifikatorjev za ugotavljanje uspešnosti realizacije zastavljenih ciljev ter način poročanja o izvajanju.

3. Sistem javnih sredstev:

• Priprava možnih (organizacijskih in vsebinskih) sprememb za prenovo sistema pravic do javnih sredstev.

4. Deležniki v socialnem sistemu:

• Vzpostavitev sistema sodelovanja deležnikov, ki so odgovorni za zasledovanje cilja zmanjševanja revščine, tveganje revščine in opolnomočenje prek sistema socialnih transferjev.

5. Merljivi kazalniki:

• S kazalniki se identificirajo vsa sredstva upravičencev in njihov vpliv na zmanjšanje revščine, tveganje revščine in opolnomočenje. 

Z znanstveno podprtimi empiričnimi podatki vidimo prispevek projekta predvsem za odločevalce v sistemu socialnega varstva in pri pripravi prihodnjih smernic na področju socialnih transferjev, ki pomembno vplivajo na prihodnje razvojne cilje Republike Sloveniji ter prispevajo k večji učinkovitosti in racionalnosti porabe javnih sredstev. 

Prispevek k razvoju družbe je predvsem preko ukrepov in usmeritev, ki skrbijo za povečanje blagostanja v družbi, ustrezno naslovljeni izzivi prihodnjega razvoja Republike Slovenije pa bodo pripomogli predvsem k reševanju problemov povezanih s področjem socialnih transferjev in z zmanjševanjem revščine ter tveganja revščine, ki je še posebej pomembna tema za ranljive skupine prebivalstva.


Sestava projektne skupine

SICRIS


Faze projekta in njihova realizacija

Najprej bomo pripravili teoretično ozadje vezano na zmanjševanje revščine in tveganje revščine (v Q1). V Q2 se bomo lotili zbiranja empiričnih podatkov s področja zmanjševanja revščine in tveganje revščine. Prav tako bomo v Q2 naredili temeljito analizo obstoječega stanja, ki je vezana na sistem javnih sredstev. Kompleksne analize merljivih kazalnikov se bomo lotili že v Q2, kjer bo najprej pripravljena primerjava s tujino glede tematike socialnih transferjev. V obdobju Q3 bomo zasledovali določitev odgovornih oseb za posamezne ukrepe, ki predstavljajo pomembno informacijo za snovalce politik. V luči morebitnih izboljšav, bomo oblikovali tudi priporočila za snovalce politik, ki so vezana na sistem javnih sredstev. Obdobje Q3 bo tudi obdobje, kjer bo pripravljeno poročilo o deležnikih v socialnem sistemu. V obdobju Q3 bo pripravljeno tudi končno poročilo o pripravljenih možnih modelih merljivih kazalnikov. Diseminacija ugotovitev bo sicer potekala ves čas, vendar pa bodo končna poročila pripravljena v Q4.


Bibliografske reference

SICRIS



Dodatne informacije

Na vrh strani