Raziskovalni projekt je (so)financiran s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ter Statističnega urada

Raziskovalni projekt

Članica UL

Ekonomska fakulteta

Šifra

V5-2346

Naziv projekta

Spremljanje kratkoročnega gibanja tržnega gospodarstva v čim bolj realnem času

Obdobje

1.10.2023 - 30.6.2025

Letni obseg

0.16 FTE v letu 2023

Vodja

izr. prof. dr. Mojca Bavdaž 


Veda

Družboslovne vede/Ekonomija

Sodelujoče RO

Inštitut za ekonomska raziskovanja


Vsebinski opis projekta

Za uspešno delovanje v sodobnem gospodarstvu je za večino akterjev ključnega pomena razpolaganje s čim bolj ažurnimi in čim bolj točnimi informacijami. Ustrezna in predvsem pravočasna reakcija na morebitne spremembe v stanju gospodarstva je včasih odločilna za obstoj podjetja ali celo panoge. Za kazalnik kratkoročnega gibanja tržnega gospodarstva, ki ga Statistični urad RS objavlja na mesečni ravni z dvomesečnim zamikom, se v današnjem času velikih pretresov, ko sprejemanje odločitev poteka čedalje hitreje, kaže, da je njegova objava prepozna. Na podlagi temeljitega pregleda dobrih praks pri objavljanju kazalnikov v realnem času v tujini in uporabe sodobnih metod modeliranja zato želimo predlagati metodologijo, na podlagi katere bi bile čim bolj točne ocene kratkoročnega gibanja tržnega gospodarstva na voljo znatno hitreje, po možnosti že takoj ob koncu opazovanega obdobja oz. kmalu po njem, po možnosti z le nekaj dnevi zamika.

Pred podobnim izzivom so statistični uradi v praktično vseh razvitih državah, zato ni presenetljivo, da je v zadnjem času opazen znaten prirast literature na temo ocenjevanja oz. napovedovanja v (skoraj) realnem času (angl. nowcasting), vendar, kolikor je nam znano, na tem področju kljub intenzivnemu razvoju za zidovi marsikaterih uradov še ni prišlo do soglasja , kaj bi bil najbolj priporočljiv metodološki pristop k reševanju opisanega problema. Nedavne krize so namreč pod vprašaj postavile preteklo metodološko delo, katerega pristopi so bili smiselni za bistveno bolj stabilno obdobje, kot smo mu sedaj priča.


Sestava projektne skupine

SICRIS


Faze projekta in njihova realizacija

Priprave predloga ocenjevanja indikatorja v (skoraj) realnem času se bomo lotili v treh fazah. Najprej bomo pripravili temeljit pregled literature in trenutnih praks oz. razvojnega dela inštitucij v nacionalnem prostoru (SURS, BS, UMAR) in v uveljavljenih tujih statističnih uradih, s čimer bomo dobili vpogled v obstoječe metode in vire podatkov. Vzporedno bomo izvedli pregled potencialno uporabnih razpoložljivih virov podatkov v Sloveniji in ocenili njihovo vsebinsko ustreznost glede na značilnosti slovenskega tržnega gospodarstva.

V drugi fazi bomo empirično preverili kakovost izbranih virov podatkov, uredili podatke in se lotili modeliranja, ki je potrebno, ker trenutno uporabljeni načini zbiranja podatkov (statistični in administrativni) ne zmorejo zagotoviti podatkov v realnem času. Rezultat te faze bo izhodiščni predlog metodologije za oceno kazalnika.

V tretji fazi bomo ovrednotili delovanje različnih modelskih pristopov na podlagi napovedne napake na testni množici podatkov, izvedli morebitne prilagoditve in pripravili končno poročilo z usmeritvami za uporabo novega kazalnika v državni statistiki.

 

Program dela bo potekal v obliki 7 delovnih svežnjev:

-          Vodenje in administracija projekta (okt 2023 – jun 2025)

-          Pregled obstoječe metodologije in prakse v mednarodnem in nacionalnem prostoru na področju kratkoročnega gibanja tržnega gospodarstva z vidika glavnih dejavnosti (industrija, gradbeništvo, trgovina in storitve) (okt 2023 – feb 2024)

-          Pregled potencialno uporabnih razpoložljivih virov podatkov v Sloveniji (statističnih, administrativnih in drugih) (okt 2023 – mar 2024)

-          Analiza izbranih virov podatkov (apr 2024 – jun 2024)

-          Priprava izhodiščnega predloga metodologije kazalnika, ki bo odražal kratkoročno gibanje tržnega gospodarstva v realnem času oz. blizu tega (t + nekaj dni) (jun 2024 – sep 2024)

-          Ocenjevanje delovanja modelov (okt 2024 – jun 25)

-          Diseminacija (okt 2023 – jun 2025)

 

Pričakovani rezultati:

-          Poročanje naročniku

-          Sumarno poročilo o nacionalnih in tujih praksah ter vsebinski ustreznosti identificiranih virov podatkov

-          Izhodiščni predlog metodologije kazalnika

-          Končno poročilo z usmeritvami za uporabo novega kazalnika v državni statistiki

Poročilo o diseminaciji


Bibliografske reference

dr. Tjaša Bartolj

dr. Mojca Bavdaž, vodja 

dr. Aleša Lotrič Dolinar 

dr. Barbara Mörec 

dr. Darja Peljhan  

dr. Sašo Polanec 

dr. Tjaša Redek  

dr. Jelena Zorić 



Dodatne informacije

Na vrh strani